lesbischeboeken.nl
De grootste collectie boeken, films en muziek voor en door lesbische vrouwen

Lizzie (film, drama)

Onze rating
✪✪

Over de film Lizzie

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Massachusetts, 1892. Het claustrofobische leven van de tweeëndertigjarige ongehuwde Lizzie (Chlöe Sevigny) wordt geheel gedomineerd door haar kille vader (Jeff Perry). Wanneer de jonge Bridget Sullivan (Kristen Stewart) voor het gezin komt werken vindt Lizzie eindelijk die vriendin waar ze naar heeft verlangd. Mooi gespeelde, overtuigende scenes als tegenhanger van de pijn die elk van de vrouwen op de eigen manier ervaart. Lees vooral ook na afloop van de film het nawoord van de filmmakers. Oorspronkelijke release in de VS in 2018, op dvd uitgebracht in 2021.

Official trailer Lizzie

Gentleman Jack (serie, drama/humor)

Onze rating
✪✪

Over de serie Gentleman Jack

Een heerlijk ontspannen serie, gebaseerd op het dagboek van de 19de eeuwse powervrouw Anne Lister. Van goeden huize, elegant maar stevig in haar schoenen, en dus minder last van roddels en achterklap. Toch is ook dan de liefde niet altijd even makkelijk bereikbaar. Geproduceerd door de BBC, dus een mooi kostuumdrama. We keken de serie op betaalzender HBO, maar de serie op dvd is helaas alleen zonder ondertiteling verkrijgbaar. Desalniettemin een echte aanrader. Release 2019.

Official trailer Gentleman Jack

~The Prom (film, drama/humor)

Onze rating
✪✪

Over de film The Prom

In 'The Prom' worden de New Yorkse theateracteurs Dee Dee Allen (driemalig Oscar-winnaar Meryl Streep) en Barry Glickman (Tony Award-winnaar James Corden) geconfronteerd met een crisis: hun nieuwe, dure Broadway-show is een enorme flop, waardoor hun carrières opeens in het slop zitten. In een dorpje in de Amerikaanse staat Indiana heeft middelbare scholier Emma Nolan (nieuwkomer Jo Ellen Pellman) ondertussen te maken met een ander soort hartzeer: ondanks de steun van het schoolhoofd (Keegan-Michael Key) heeft de voorzitter van de leraar-ouderraad (Kerry Washington) Emma verboden om naar het afstudeergala te komen met haar vriendin Alyssa (Ariana DeBose). Dee Dee en Barry besluiten hun imago op te krikken door Emma uit haar hachelijke situatie te redden en reizen naar Indiana met Angie (Oscar-winnaar Nicole Kidman) en Trent (Andrew Rannells), een ander cynisch acteurspaar dat een professionele boost nodig heeft. Maar hun egocentrische activisme werkt onverwachts averechts en het leven van de vier acteurs wordt overhoopgegooid terwijl ze zich inzetten om Emma een avond te geven waarop ze helemaal zichzelf kan zijn.

Official trailer The Prom

Jeannine van Dijck
Stilte! Opname, de Monutaman & meer ongein

Over het boek

In een aantal vertellingen staat het leven binnen de muren van een verzorgingstehuis, een nonnenklooster en een niet-doornee seniorenwoning centraal. De lesbische liefde inclusief list, wraak en bedrog, dierenstreken, reisleed, kraamproblemen, diefstal, kinderwasdag en uitvaartperikelen komen in andere verhalen aan de orde. Over opnames in psychiatrische instellingen handelt een drietal andere verhalen. De verhalen zijn deels gebaseerd op eigen belevenissen, deels op die van anderen of zijn honderd procent fabuleus van aard. Eerste druk 2016.

Over de auteur

Jeannine van Dijck is al van kinds af aan een groot liefhebber van taal. Op de lagere school draagt zij lange gedichten uit haar hoofd voor. Vanaf de middelbare school schrijft zij gedichten en songteksten. Zij is medeauteur van ‘Een koekoeksjong in een Arendsnest; het Contadora-initiatief in een kruisvuur van internationale belangen’ (universiteit van Amsterdam,1986). Zij bewerkte het levensverhaal van Domingo Lazo Lopez tot het boek: De Tederheid van een Volk; een Nicaraguaan in turbulente tijden (Eburon, 1996).

‘Overwegend Lichtgewicht; Honderd – en – Een Gedicht' (2007) en ‘Karaktermoord en Ander Ongemak’ (2010) zijn dichtbundels van haar hand. Peuters in het buurthuis leest zij uit eigen werk voor, andere kinderen luisteren naar haar dierenverhalen. In het boekje '33CC' bundelt zij haar columns en cursiefjes (2013).

Onze rating ✪✪

Het is een dun boekje. De losse verhalen hebben grappige en verrassende wendingen. De opbouw in de verhalen zelf is soms niet altijd even goed te volgen. Ook past de woordkeuze niet altijd bij de situatie; zo wordt een serieus bedoelde liefdesscène wel erg onromantisch beschreven. Van Dijck gebruikt de tegenwoordige tijd, en dat maakt op zich de verhalen levendiger: het is alsof je als lezer er zelf bij betrokken bent. Toch leest het niet helemaal prettig, misschien door de soms wel heel korte zinnen. En de té lollige stijl. Maar natuurlijk zijn er genoeg lezers die dat juist geweldig vinden. En die hebben met 'Stilte! Opname, de Monutaman & meer ongein' er weer een aardig boekje bij.© 2008 - lesbischeboeken.nl
Vindbaar via Google op onder meer de trefwoorden lesbische boeken, lesbische films, lesbische muziek, vrouwen, literatuur, feminisme, emancipatie, feministisch, homoseksualiteit, holebi, LHBTI.